Događanja u Zavodu Svete Obitelji   >  Izlet u Glamoč - nedjelja, 21.10.2012.

Izlet u Glamoč - nedjelja, 21.10.2012.

Objavljeno 22.10.2012 u Događanja u Zavodu Svete Obitelji
Izlet u Glamoč - nedjelja, 21.10.2012.

 
U povijesnim spisima grad Glamoč se prvi put spominje 1078.godine. Župa Glamoč je također dosta stara, spominje se u XIV. stoljeću. Zaštitnik župe je sv. Ilija prorok a župna crkva sagrađena je 1903.godine. Spaljena je u Drugom svjetskom ratu te obnovljena 1969.godine. Ponovno je srušena u posljednjem ratu. Iako njena obnova još uvijek traje crkva se koristi za sve župne potrebe od 2010.godine.
Kroz povijest Hrvatski narod se iz Glamoča iseljavao i vraćao u njega tri puta. Prvi put su se iselili nakon pada Bosne pod tursku vlast da bi se u sedamnaestom stoljeću opet vratili na ovo područje. Ponovni egzodus dogodio se početkom Drugog svjetskog rata nakon kojeg se manji broj Hrvata vratio u Glamoč. U posljednjem ratu Hrvati su se po treći put iselili iz Glamoča i nakon njegovog svršetka uz neke starosjedioce u Glamoč su se doselili i Hrvati koji su izbjegli iz ostalih dijelova Bosne.

Ove godine u Zavodu svete obitelji, između ostalih, boravi i 6 štićenica iz Glamoča . Na poziv župnika don Marka Crnjaka posjetili smo Glamoč. U Glamoču djeluju sestre Klanjateljice Krvi Kristove. Tako su nam uz župnika, roditelje i obitelji naših štićenica dobrodošlicu poželjele sestra Martina koja je ravnateljica vrtića i sestra Simplicija koja predaje vjeronauk i vodi župni zbor. Uz nas domaćini su također ugostili i članove udruge Bosnienhilfe der Caritas Duisburg iz Njemačke koji već duži niz godina pomažu katoličku zajednicu u Glamoču. Uz župnika svetu misu koncelebrirao je njihov duhovnik pastor Heinrich Bucker. Štićenice Zavoda su animirale svetu Misu i svojim pjevanjem uljepšale misno slavlje. Ove nedjelje su obilježeni i Dani kruha što je dodatno uveličalo današnje bogoslužje.

Poslije mise smo se, uz obilnu trpezu, okrijepili u župnoj kući i nastavili druženje. Na odlasku župnik nam je darovao sliku glamočke Tabije – ostataka srednjovjekovne tvrđave, rad akademskog slikara Primorca. Za većinu štićenica Zavoda ovo je bila prva posjeta Glamoču. Oduševljene smo srdačnim dočekom naših domaćina uz koje smo se odmah osjećali kao kod svoje kuće.
Zahvalne smo dragom Bogu na današnjem danu i svemu novome što smo danas doživjele. Naučile smo ponešto o povijesti Glamoča, životu katolika u toj župi te stekle nove prijatelje. Cijenimo sve što su župnik, časne sestre i roditelji naših štićenica iz Glamoča učinili da nam današnji dan ostane u lijepoj uspomeni.

Zahvaljujemo se i gosp. Davoru Ljubiću i poduzeću G-tour, koji su nam darovali prijevoz do Glamoča.

-

Kategorije vijesti

Priložene fotografije

Prethodni članci

page   Uskrsna čestitka 2018.
27.03.2018 - Zavod Svete Obitelji
page   Easter letter 2018. - Benefactors
27.03.2018 - Program kumstva
page   Easter letter 2018. - Godparents
27.03.2018 - Program kumstva
page   Easter 2017
11.04.2017 - Program kumstva
page   Easter 2017
11.04.2017 - Program kumstva
page   Biblijsko-broadwayski mjuzikl „Josip i čudesne boje njegovih snova“ po prvi put u Širokom Brijegu
06.07.2016 - Događanja
page   KONCERT KLAPA "Terca na Brijegu"
12.05.2016 - Događanja u Zavodu Svete Obitelji
page   Humanitarni koncert
29.03.2016 - Program kumstva