Susreti kumova i djece   >  Bit je - ne u daru, nego u prijateljstvu

Bit je - ne u daru, nego u prijateljstvu

Objavljeno 20.05.2010 u Susreti kumova i djece
Bit je - ne u daru, nego u prijateljstvu

Ove godine se navršava 12 godina otkad sam prvi puta susreo kuma u crkvi Uznesenja B. D. Marije u Širokom Brijegu, na susretu koji je organizirala udruga „Međunarodno kumstvo djetetu Herceg-Bosne“ za nas i naše kumove.
Za mene je to bio vrlo emotivan trenutak. Kao djetetu od 12 godina mnogo mi je značilo što nakon rata, i nakon mnogo izgubljenih, a voljenih osoba iz obitelji, ima nekoga tko misli na mene i koji me na jedan poseban način smatra sinom. Tada, kada me je ugledao i nasmijao se, odmah sam ga prepoznao. Odmah sam u sebi pomislio: Da, to je moj kum! Njegov osmijeh i njegova potpora, a poglavito ona duhovna, pomogla mi je da održim vjeru u Boga i misao da nisam sam, da nisam ostavljen, da ima netko tko me voli, tko se brine za mene.
On je u Međugorju bio nekoliko puta, a 1990. godine sa cijelom obitelji. Mi smo se upoznali prigodom njegova drugog, samostalnog, dolaska 1995. god. Kada je treći put dolazio, u listopadu 2001. god., ponovno smo se vidjeli. Razlog njegova dolaska je bio prvenstveno duhovne naravi. Sudjelovao je na duhovnoj obnovi koju je vodio fra Jozo Zovko. Dok je bio u Međugorju i u Širokom Brijegu, iskoristio je vrijeme da se bolje upoznamo. Idućih dana kada smo se viđali, posjetio je moj dom u Mostaru, te sam mu, koliko je vrijeme dopuštalo, pokazao našu lijepu Hercegovinu.
Prvi dan, kada smo se sreli na duhovnoj obnovi, pozvao me je kod sebe u SAD. Njegov poziv me je razveselio. Već idućeg ljeta odlučio sam se na putovanje. Otišao sam tamo i bio tri tjedna. Njegova obitelj i njegova supruga su me srdačno primili i ugostili kao da sam njihov sin. Bio sam presretan. Zbilja ima predivnu obitelj. Veliki su vjernici i pravi katolici. Dugo smo razgovarali i pokazao mi je puno toga svojim životnim primjerom. Poglavito me se dojmilo to što se kod njega svaki dan slavi Sveta misa i moli krunica. Osobno mislim da je to ključ i smisao života.
Isto tako svjestan sam i toga da se ništa od ovoga ne bi dogodilo da mu nisam pisao i bio zahvalan. Posebice kada sam mu rekao da molim dragoga Boga za njega i njegovu obitelj, te zahvaljujem Bogu što mi ga je poslao u život. To ga je ganulo i obradovalo, i ispunilo još većom ljubavlju. Mislim da nam je to i sačuvalo prijateljstvo odnosno kumstvo.
Znam da mnogi od nas ne pišu svojim kumovima. Ne mogu uzeti niti pet minuta da samo napišu nekoliko riječi i pokažu svojim kumovima da misle na njih, da se mole za njih i da im se zahvaljuju. Nezahvalnost je vrlo loša osobina. Svi se trebamo učiti zahvalnosti i na taj način njegovati prijateljstvo.
Phil Bosmans je o prijateljstvu rekao:

Prijateljstvo je najljepši dar
i najdragocjeniji dar,
smisao svih darova
što ih ljudi daruju jedni drugima.
Dar prijateljstva
Nikada nije težak.
Ne opterećuje, jer ga nose
Struje simpatije
Koje slobodno teku
Od jednog srca do drugog.
Ako je dar
Znak prijateljstva,
Možemo ga umotati u šarene papire i povezati ukrasnim vrpcama.
Ali naše prijateljstvo
Ostaje nezapakirano, spontano i slobodno. Bit je - ne u daru,
Nego u prijateljstvu!

Željko Bušić, Mostar

-

Kategorije vijesti

Prethodni članci

page   Our Lady's Message, February 25th 2019
13.03.2019 - Molitveno Pobratimstvo
page   Gospina poruka 25. veljače 2019.
04.03.2019 - Program kumstva
page   Gospina poruka, siječanj 2019.
12.02.2019 - Molitveno Pobratimstvo
page   MOLITVENI SABOR 2019 ŠIROKI BRIJEG I MEĐUGORJE
06.02.2019 - Molitveno Pobratimstvo
page   Gospina poruka, siječanj 2019.
05.02.2019 - Program kumstva
page   Our Lady's Message, December 25th
30.01.2019 - Molitveno Pobratimstvo
page   Gospina poruka, prosinac 2018.
30.01.2019 - Molitveno Pobratimstvo
page   Božićna čestitka kumovima 2018.
07.12.2018 - Program kumstva