Susreti kumova i djece   >  Od Žepča do Napulja

Od Žepča do Napulja

Objavljeno 20.05.2010 u Susreti kumova i djece
Od Žepča do Napulja

Travanj mjesec je svake godine u znaku posjeta i susreta s kumovima iz Italije. Susreti su organizirani uz pomoć djelatnice Udruge Ivice Čolak koja se pobrinula da sva kumčad i njihove obitelji budu pozvani. Za prvi susret održan 21.travnja u Zavodu svete obitelji kumove su pozvali prvi koordinatori programa kumstva iz Italije Angela i Matteo Rossi. Oni su još 1991. godine započeli sa svojim radom na ovom programu i koordinatori su kumstva obiju udruga nastalih na inicijativu fra Joze Zovke: „Međunarodno kumstvo djetetu Hrvatske“ i „Međunarodno kumstvo djetetu Herceg-Bosne“.

Tridesetak okupljenih kumova i kumčadi u pratnji članova obitelji okupilo se u Zavodu Svete obitelji na Svetoj misi zahvalnici za dar prijateljstva. Svetu misu je slavio fra Jozo, koji je otkrivši koliko su tisuća kilometara prešli neki od kumova, odnosno koliko sati putovanja je trebalo kumčadi da dođu na ovaj susret, rekao da jedino ljubav može pokrenuti čovjeka na takav put.
Udruga i njezini djelatnici, te koordinatori kumstva koji već petnaest godina povezuju kumove i kumčad su most koji strance pretvara u članove jedne velike obitelji.

Ono što je udrugu „Međunarodno kumstvo djetetu Herceg-Bosne“ od početka razlikovalo od drugih udruga i organizacija koje su se bavile programom kumstva je bila činjenica da naglasak nikada nije bio na materijalnoj nego na duhovnoj dimenziji kumstva – biti za drugoga, prepoznati Gospodina u potrebnome, a ljubav Njegovu u ljubavi svoga dobročinitelja.
Upravo to su nam potvrdili oni koji su podnijeli najveću žrtvu kako bi stigli na ovaj susret. Ivani Tomić i njezinom bratu i mami putovanje autobusom iz Žepča je trajalo cijelu noć, a njezinim kumovima, obitelji Capellani iz Napulja, trebalo je gotovo 24 sata putovanja automobilom i brodom do Međugorja i Širokog Brijega.

Ivana Tomić, maturantica je gimnazije u Žepču. Odlična je učenica i želja joj je upisati studij defektologije u Zagrebu. S roditeljskom brižnošću njezini kumovi Peppe i Francesca su se zanimali za sve detalje njezinog budućeg školovanja. Ivanina mama je nekoliko puta naglasila koliko im znači novčana pomoć, ali i podrška i prijateljstvo koje imaju od svojih kumova, s kojima je Ivana u stalnom kontaktu putem elektronske pošte. Svoje druženje su Ivana, njezina obitelj i kumovi nastavili u Međugorju, gdje su im kumovi osigurali smještaj. Poželjeli su zajedno zahvaliti se Gospi na daru prijateljstva ostvarenog Njezinim zagovorom kroz udrugu „Međunarodno kumstvo djetetu Herceg –Bosne“.
Drugi susret s kumovima, također iz Italije, je organiziran već u narednu subotu 28. travnja. Za ovaj susret kumove je okupila Chiarina Daolio i udruga „Mir i Dobro“. Na ovom susretu okupilo se preko 300 kumova i kumčadi.

Program susreta je započeo u 9.00 fra Jozinom katehezom za kumove. Kroz to vrijeme djeca su pristizala s članovima svojih obitelji. U 10 sati je započela molitva krunice, nakon koje je slijedila Svete misa. U svojoj homiliji fra Jozo je rekao da je uvijek teže primati nego davati , jer onaj koji prima dar osjeća se dužnim na njega uzvratiti, zahvaliti se. „Vi niste siromasi dok god možete u rukama držati kruniciu i molitvom se zahvaliti, a to je najviše što čovjek može dati“, kazao je fra Jozo.
Nakon mise prozvani su kumovi i kumčad kojima je ovo bio prvi susret. Sreća zbog prvog susreta iskazana je osmijesima, zagrljajima, ali i suzama radosnicama. Zatim je slijedio objed u zavodu Svete obitelji.
Članovi udruge „Mir i Dobro“ su se pobrinuli da nakon objeda ne nedostaje slatkiša, a pomogli su i podijeliti darove koje su kumovi pripremili za svoju kumčad.
Prevoditelji koji su pomagali u komunikaciji nisu imali vremena za predah, jer su svi toliko toga željeli znati, pitati…
Obiteljima Salvatore i Burlando ovo je bio prvi susret s njihovom kumčadi Rudolfom, Vjekoslavom i Božom Jurilj. Kako oni često hodočaste u Međugorje odmah su se dogovorili za ponovni susret u Međugorju.

Nadia Cocchi je došla susresti se sa svojim kumčetom i kumčetom svoje majke. Njezino kumče je sedam godina bila Vanja Kristić, sada dvadesetdvogodišnja djevojka. Ona i njezina majka su putovale cijelu noć iz Popovače u Hrvatskoj kako bi se srele sa svojom kumom. Jer i Vanja i Nadia se slažu da s prestankom financijske pomoći nije prestalo i njihovo prijateljstvo.

S njima u društvu bio je i Zdravko Galešić iz Livna, čija je kuma Nadijina majka koju su svi pozdravili i poželjeli joj dobro zdravlje.
Alessandro Magiera je i ove godine po sedmi put mogao pozdraviti svoje kumče Mariju Marjanović i njezinog oca koji su u Široki Brijeg doputovali iz Brčkoga.

Tako je na koncu ovoga susreta tri stotine srdaca odnijelo širom Bosne i Hercegovine i Italije svjedočanstvo kako je vizija jednog svećenika kršćanskim milosrđem, ljubavlju i prijateljstvom povezati i mijenjati svijet postala stvarnost.

-

Kategorije vijesti

Prethodni članci

page   Our Lady's Message, February 25th 2019
13.03.2019 - Molitveno Pobratimstvo
page   Gospina poruka 25. veljače 2019.
04.03.2019 - Program kumstva
page   Gospina poruka, siječanj 2019.
12.02.2019 - Molitveno Pobratimstvo
page   MOLITVENI SABOR 2019 ŠIROKI BRIJEG I MEĐUGORJE
06.02.2019 - Molitveno Pobratimstvo
page   Gospina poruka, siječanj 2019.
05.02.2019 - Program kumstva
page   Our Lady's Message, December 25th
30.01.2019 - Molitveno Pobratimstvo
page   Gospina poruka, prosinac 2018.
30.01.2019 - Molitveno Pobratimstvo
page   Božićna čestitka kumovima 2018.
07.12.2018 - Program kumstva