Program kumstva   >  Ostaju u našim srcima i molitvama (Susret s kumovima iz USA)

Ostaju u našim srcima i molitvama (Susret s kumovima iz USA)

Objavljeno 12.10.2010 u Program kumstva
Ostaju u našim srcima i molitvama  (Susret s kumovima iz USA)

Ostaju u našim srcima i molitvama
Susret s kumovima iz USA

U petak 8. listopada 2010. u Zavodu Svete obitelji je održan redoviti godišnji susret kumova iz USA i njihove kumčadi iz Bosne i Hercegovine. Ekonomska kriza je učinila svoje pa je broj kumova koji su došli na ovaj susret bio znatno manji nego dosadašnjih godine. U skupini od 32-je hodočasnika koje je Nives Jelich, koordinatorica programa kumstva za USA dovela u Međugorje je bilo 14 kumova koji pomažu osamnaestoro djece.
Susret smo započeli molitvom krunice koju su predmolile i pjesmom pratile štićenice Zavoda Svete obitelji.

Nekima je ovo bio prvi susret dok druge veže dugogodišnje prijateljstvo. Na susret s kumom Patriciom Aleshire je došao učenik trećeg razreda gimnazije Josip Polić iz Posušja s mamom Zdenkom. Patricia je Josipova kuma još od ožujka 1994. kada se kako sama kaže zaljubila u plave oči dječaka čiju je fotografiju dobila iz američkog ureda programa kumstva u Wichiti. Od tada su se puno puta susreli i ona je bila i njihov gost u Posušju. A kada Josip završi srednju školu cijela obitelj će na mjesec dana u Ameriku u posjet kumi i njezinoj obitelji.

Još duže prijateljstvo veže Marinu Rozić s njezinom kumom Natalie Rivas. Marina je nakon očeve pogibije u ratu bila u prvoj skupini djece za koju su nađeni kumovi u USA u rujnu 1993. Na susret je ova studentica treće godine ekonomije došla s mamom Mladenkom. Marina je u svoje ime ali i u ime svih prisutnih kazala hvala ljudima koji su ih pratili svojom ljubavlju sve ove godine.

Svjedočanstvo Darcie Kastelo kume Marije Karačić od veljače 2009. je izmamilo svima suze na oči. Ova mlada djevojka je prije deset godina izgubila majku. Njezin otac je ostao sam brinuti se za njih šestoro braće i sestara. „Znam koliko mi je značilo kada su članovi naše župne zajednice svatko na svoj način pomagali moju obitelj nakon mamine smrti. Kada sam na hodočašću u Međugorju 2008. saznala za ovaj program odlučila sam je priključiti. Htjela sam pomoći nekome tko je u istoj situacija kao što sam ja bila prije desetak godina. Kada sam vidjela Marijinu sliku znala sam da želim biti njezina kuma – ličila je na moju mamu kada je bila djevojčica.“

Radost ovog susreta je bila pomućena činjenicom da je ovo zadnji susret s kumovima iz USA koji organizira gospođa Nives Jelich. Naime, ured kumstva u Wichiti se zatvara u prosincu ove godine nakon 18 godina rada.

A kroz tih osamnaest godina slikom i riječju okupljene je provela Vesna Ćužić. Prisjetili smo se početaka i prvih susreta u crkvi na Širokom Brijegu, kao i onih organiziranih na Jakljanu i kasnije u Zavodu Svete obitelji. Prisjetili smo se i žena koje su pomagale Nives voditi ovaj program u koji je u jednom trenutku bilo uključeno 1500 kumova iz USA: Cynthie Young, Kayleen Benoit i Phyllis Kuckelman.
Nives Jelich je objasnila da su iz objektivnih razloga prinuđeni zatvoriti ured. „Odluka je bila teška ali su okolnosti takve da smo morali odlučiti zatvoriti ured. Ovo je kao da se moramo odreći dijela sebe jer je program kumstva bio nešto najljepše što nam se dogodilo u životu. Nadam se da nas nećete zaboraviti.“

U ime Nives i njezinom suprugu Franku zahvalila se Vesna Ćužić:
Zahvaljujem se Nives i njezinom suprugu Franku što su odgovorili - da na fra Jozin poziv pomoći djeci koja su u ratu ostala bez roditelja. Zahvaljujem im što su ustrajali u tome biti za druge zajedno sa svojim suradnicima ponekad i nauštrb svojih obitelji. To se ne može i ne smije zaboraviti. Ako se službeno zatvara jedan ured, to ne znači da prestaje ljubav i prijateljstvo. Ostat ćete zauvijek u našim srcima i molitvama i uvijek dobro došli u Zavod Svete obitelji.“

Hvala Ti Kraljice Mira na ovom danu i ovim ljudima koje si darovala jedne drugima. Hvala Ti Majko na daru ljubavi i prijateljstva kojima si ispunila naša srca.


-

Kategorije vijesti

Priložene fotografije

Prethodni članci

page   Our Lady's Message, February 25th 2019
13.03.2019 - Molitveno Pobratimstvo
page   Gospina poruka 25. veljače 2019.
04.03.2019 - Program kumstva
page   Gospina poruka, siječanj 2019.
12.02.2019 - Molitveno Pobratimstvo
page   MOLITVENI SABOR 2019 ŠIROKI BRIJEG I MEĐUGORJE
06.02.2019 - Molitveno Pobratimstvo
page   Gospina poruka, siječanj 2019.
05.02.2019 - Program kumstva
page   Our Lady's Message, December 25th
30.01.2019 - Molitveno Pobratimstvo
page   Gospina poruka, prosinac 2018.
30.01.2019 - Molitveno Pobratimstvo
page   Božićna čestitka kumovima 2018.
07.12.2018 - Program kumstva